Belangstelling voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ?
Geef je hier op !
Meer info staat in  dit nieuwsbericht.

Nieuws

De gemeente Noordoostpolder stimuleert elektrisch rijden🔌 🚗 en is daarom bezig met het plaatsen van openbare laadpalen. Bij het plaatsen van een openbare laadpaal is het belangrijk dat de locatie overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is en het mogelijk is twee voertuigen per laadpaal te plaatsen.

In Kraggenburg is er sinds kort ook een openbare laadpaal te vinden op de parkeerplaats van Hotel Van Saaze. Dorpsbewoners, maar ook de toeristen die ons mooie dorp komen bezoeken kunnen gebruik maken van deze openbare laadpaal. 

Wilt u een aanvraag doen voor het plaatsen van een openbare laadpaal dan kunt u via deze link een aanvraag indienen. Alle openbare oplaadpunten die reeds zijn gerealiseerd of in ontwikkeling zijn kunt u hier vinden. 

 

laadpaal

Op sommige plaatsen in ons dorp is er veel hondenpoep 🐕 💩 te vinden. Om ervoor te zorgen dat we ons dorp schoon en leefbaar houden, zonder vieze verrassing onder je schoen na een wandeling, zijn er hondenpoepbakken geplaatst.

Er zijn 3 hondenpoepbakken te vinden; aan de Voorstraat (hoek Voorstraat/Jacob Bruintjesstraat) waar honden los mogen lopen, aan het einde van het boslint aan de Winstonstraat 🌳 en aan de Walstraat/A.J. Rennenstraat.

De bakken zijn gespreid geplaatst waarbij rekening is gehouden dat deze goed te legen zijn én niet te dicht bij woningen in de buurt staan. Goed voor de hondeneigenaren om te weten is dat de hondenpoep ook in de losloopgebieden die binnen de bebouwde kom zijn aangewezen moet worden opgeruimd.

 Samen houden we het schoon!

Op de landelijke opschoondag van dit jaar hebben de Geitenbreiers in hun wijk de handen uit de mouwen gestoken. 
Gewapend met een prikstok en vuilniszak gingen ze op pad en dat het nodig was blijkt wel uit de 'opbrengst'. Ook buiten de Opschoondag ruimen de bewoners vaak zwerfafval op uit de bermen. 

Basisschool De Fladderiep is bezig met het thema 'Afval' en heeft met de kinderen afval verzameld, er werd vooral veel plastic opgeruimd en dat hoort niet in de natuur! 

Samen zorgen we voor een schoon Kraggenburg! 

Geitenbreiers schoonmaakdag

 

Peter Lute (bekend van het tv-programma 'Masterchef') en zijn vrouw willen Kraggenburg culinair op de kaart zetten. 

De tv-kok is van plan in de oude schokbetonschuur naast de Oostenrijkse woning aan de Zwartemeerweg een restaurant te openen, waar hij hopelijk zijn eerste Michelinster kan behalen. Er zijn plannen voor een kruidentuin, botanische tuin, wijngaard en bijenkasten. Naast het sterrenrestaurant moet er op het terrein een slaapgelegenheid komen in de vorm van een gebouw van acht tot tien kubussen. De gemeente Noordoostpolder heeft enthousiast gereageerd op alle plannen. 

Het is de bedoeling de inkopen voor het restaurant te doen bij boeren uit de buurt. 

Lute en zijn vrouw waren meteen verkocht bij het zin van het pand en de omgeving, het pand en de woning worden door de 'masterchef' zelf opgeknapt. 

Het hele artikel over het restaurant is (online) te lezen in de Stentor 

Salon Geniet heeft haar dienstenpakket uitgebreid, wat heeft geresulteerd in een samenwerking met Fysiotherapie Vollenhove Blokzijl. Niet alleen de reguliere fysiotherapie, maar ook de specialisaties bekkenfysiotherapie en oedeemfysiotherapie worden aangeboden. 

Vanaf 5 maart kunt houdt Fysiotherapie Vollenhove Blokzijl spreekuur in de salon aan de Voorstraat 34a. Om een afspraak te maken voor het spreekuur of een behandeling kunt u bellen met de praktijk in Vollenhove op telefoonnummer 0527-24 15 09.

 

 

Nog even van de sneeuw en kou genieten... 

Afgelopen weekend bedekte een dik pak sneeuw Kraggenburg. Het ziet er natuurlijk prachtig uit, maar de sneeuw geeft ook problemen voor het verkeer. Helaas doet de gemeente Noordoostpolder alleen de Voorstraat. Toen bleek maar weer waar een klein dorp groot in kan zijn... Meteen werden de handen ineen geslagen en kwam er actie 🚜 De straten werden door een aantal dorpsgenoten weer begaanbaar gemaakt, zodat iedereen die naar buiten moest dit zo veilig mogelijk kon doen.

Dit weekend kunnen er nog volop sneeuwpoppen gemaakt worden en de ijzers kunnen onder voor een rondje op onze ijsbaan of bij Netl park. Vanzelfsprekend moeten hierbij de Corona maatregelen in acht worden genomen. 

 

 

De ijsbaan van Kraggenburg lag er de afgelopen jaren ongebruikt bij, maar nu is het dan eigenlijk zover. Er kan geschaatst worden! 

Vanaf donderdag 11 februari 13:00 uur is de ijsbaan voor de jeugd tot en met 17 jaar open voor een rondje op de ijzers. Hele jonge kinderen die nog niet zelfstandig kunnen schaatsen mogen onder begeleiding van één ouder/verzorger schaatsen. Wél dienen de volwassen begeleiders zich aan de 1,5 m regel te houden.

In verband met de Corona-maatregelen is het gebouwtje helaas gesloten er is geen koek en zopie aanwezig.

Toeschouwers zijn ook hier helaas niet toegestaan en als er teveel mensen op het ijs zijn kan er door de ijsbaanvereniging besloten worden de entree tijdelijk te sluiten.

Voor actule informatie en opening van de baan kijk op Facebook

ijsbaan 20210212 2

ijsbaan 20210212 1

 

 

Er is krapte op de woningmarkt, ook in Kraggenburg wordt het aanbod aan koopwoningen minder en stijgen de prijzen. Dorpsbelang wil zich inzetten voor betaalbare woningbouw in Kraggenburg, met als doel te zorgen dat jongeren en jonge gezinnen in Kraggenburg kunnen (blijven) wonen. 

Daarom wil Dorpsbelang een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project in Kraggenburg te gaan doen. Bij een CPO project wordt er een aantal rijwoningen gemaakt die allemaal kunnen en mogen verschillen. De individuele kopers bepalen zelf de afmetingen, hoe de indeling van de woning eruit ziet en hoe de woning wordt opgeleverd. 

Wil jij dus een iets bredere woning, een uitbouw, een hele grote schuur of bijkeuken dan kan dat allemaal. Of ben jij timmerman, loodgieter of ben je heel handig en kun je juist de riolering ,elektra of badkamer zelf aanleggen dan is dat allemaal mogelijk.

Iedereen bepaald zelf zijn eigen woning en hoe die wordt opgeleverd. Maar je profiteert van de schaalvoordelen omdat er meerdere woningen tegelijkertijd gebouwd worden. (Meerdere woningen in een rijtje is nou eenmaal goedkoper dan een vrijstaande woning).

Interesse in dit project? Laat het weten en stuur het formulier bovenaan deze web-pagina op.

 

Tijdens de online livestream van de nieuwjaarsreceptie in Kraggenburg werd het bloemetje uitgereikt aan Willem van Beekhuizen. Hij kreeg het welverdiende bloemetje omdat hij een motivator, mensen-mens en een kartrekker is.

Van Beekhuizen was blij verrast. Zijn eerste reactie:
‘Geweldig! Ik ben er heel trots op.’ Daarna bedankte hij iedereen voor het bloemetje en de organisatie voor het mogelijk maken van de online nieuwjaarsreceptie. ‘Opdat we met z’n allen iets mogen betekenen voor de gemeenschap’. Dat is belangrijk voor Van Beekhuizen en daarom heeft hij het bloemetje ook zeker verdiend. Het bloemetje wordt jaarlijks uitgereikt door STEK (Stuurgroep Evenementen Kraggenburg) aan iemand, die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het dorp.

De motivatie voor de keuze; Naast meerdere bestuursfuncties buiten het dorp, zoals 25 jaar bestuur Ponyclub Vollenhove, KWPN Bond van Veehandelaren en nog veel meer, heeft Van Beekhuizen zich binnen het dorp ook zeer verdienstelijk gemaakt. Hij is een echte dorpsman, die op veel activiteiten acte de présence geeft. De ene keer om zelf feest te vieren en de volgende keer achter de barbecue tijdens de FC dag van FC Kraggenburg of tijdens de dorpsbarbecue van de Feestweek. Daarnaast heeft hij vele jaren gekookt voor de Seniorendag van STEK, samen met andere dorpsgenoten. Al vele jaren zet Van Beekhuizen zich in voor de kerk, eerst als kerkenraadslid en nu onder andere als voorzitter van de kerkrentmeesters voor de PKN. Hij deed en doet te veel om op te noemen, hij zat bijvoorbeeld bij de carnaval, heeft zich hard gemaakt voor de ijsbaan en was actief bij wijk ‘de Geitenbreiers’.

20210102192943 willem van beekhuizen img 4169 1

Wilma leest de motivatie van het bloemetje voor aan Willem van Beekhuizen, die het bloemetje in ontvangst heeft genomen.

Fotocredits en tekst: parelprojecten.nl / Margot Maljaars

 

 

Het bijzondere jaar 2020 is bijna tot een einde gekomen. Hoewel er bijna geen activiteiten zijn geweest bleek Kraggenburg sterk en creatief in het organiseren van diverse 'Corona-proof' varianten, waaronder een WhatsApp bingo en online pubquiz. Ook de komende nieuwjaarsreceptie zal via een livestream hier op de website te volgen zijn!

Vandaag wordt er namens Dorpsbelang, het Dorpshuis, Carnavalsvereniging De Zotte Leeuwkes, de Feestcommissie, werkgroep Omzien en het STEK een attentie rond gebracht om het nieuwe jaar vol optimisme in te luiden. Tevens treft u daarbij verdere informatie over de Nieuwjaarsreceptie aan.

 

 

De leerlingen van Daltonschool de Fladderiep brachten op 15 december, de onverwacht laatste schooldag van 2020, een kerstattentie rond in het dorp. 

Voor in de kerstboom een lichtje in donkere dagen, met een warme kerstgroet van team en leerlingen van onze basisschool. 

Een ontzettend leuk initiatief om zo met elkaar deze rare tijd door te komen. Deze geweldige actie heeft zelfs de krant gehaald. 

kerstgroet fladderiep

 

Vanaf maandag 14 december worden in Kraggenburg alle essen geveld in het bosvak tussen de Morenelaan, de voetbalvelden en de Kraggenburgerweg. Het hout wordt uitgevleid in het bos.

Op het onderstaande kaartje is met rood aangegeven om welk bosvak het gaat. De essen in de andere bosvakken rond Kraggenburg zijn nu nog niet aan de beurt. Op basis van de mate van aantasting en gevaarzetting is het betreffende bosvak uitgezocht om de zieke essen te vellen.

Er is in dit bosvak één es gevonden welke geen ziekteverschijnselen heeft. Deze is blauw gemarkeerd en blijft staan. Ook blijven alle andere boomsoorten zo veel mogelijk staan.

De werkzaamheden duren ongeveer vier dagen.

afbeelding zieke essen

 

 

Dit jaar wordt de Verlichte Boerderijenroute voor de vijfde maal georganiseerd. Iedere 2 jaar wordt er een gedeelte van onze mooie Noordoostpolder belicht. Dit jaar gaat de route ook langs Kraggenburg. De route is ongeveer 40 kilometer en lang en voert u langs een 100-tal verlichte boerderijen, landbouwmachines, kunstwerken en andere objecten.

In verband met de Coronamaatregelen wordt de route dit jaar zonder open dagen georganiseerd. De Verlichte Boerderijenroute Noordoostpolder wordt ondersteund door een audiotour. Op deze manier kunt u, tijdens het rijden van de route, luisteren naar verschillende verhalen en achtergronden van de locaties langs de route. Voor deze audiotour wordt gebruik gemaakt van de izi.TRAVEL app. Een uitleg hierover is op de website van de Lichtroute te vinden. Op deze website vindt u ook de routekaart.

De route is op 11, 12, 13 en 18, 19 en 20 december te rijden.

 

 

In het plan Kraggenburg-Zuid (“kavel Penders”) heeft de gemeente 7 kavels in verkoop gebracht (16 november). De reden hiervoor: er is veel belangstelling voor nieuwbouw in Kraggenburg. Zo zijn de 13 kavels die al eerder (mei 2019) in verkoop zijn gebracht op dit moment verkocht of in optie genomen.

Op onderstaande kaart is de situatie van dit moment weergegeven.
5 Kavels zijn verkocht. Daarop worden of zijn al woningen gebouwd.
Dan zijn twee blokken met 2-onder-1-kap woningen (4 kavels) die door een projectontwikkelaar worden gebouwd. Deze zijn verkocht of zijn onder optie via een makelaar. De bouw zal over niet te lange tijd starten. Nieuwsgierig naar deze woningen? Kijk hier bij makelaardij Sinke.

Er zijn nog 4 kavels (twee blokken van 2-onder-1-kap woningen) die te koop staan. Alle andere kavels zijn in optie genomen!

De belangstelling komt van Kraggenburgers, van andere polderbewoners, maar zeker ook van buiten de Noordoostpolder. Dat laatste geldt voor meer nieuwbouwprojecten in de Noordoostpolder. In optie genomen betekent dat de verkoop nog niet definitief is en dat de optie mogelijk kan worden teruggegeven.
Heeft u plannen of hebt u interesse voor een bouwkavel, bel met de gemeente (0527) 633 911 of mail naar mijnbouwkavel@noordoostpolder.nl
De gemeente houdt een lijst bij en u wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen over deze kavels.

nieuwbouw kavelkaart 17nov2020

 

 

Het is al jaren de gewoonte dat er in de laatste week van oktober speciaal voor senioren een gezellige middag wordt georganiseerd.

Helaas kan dit door de coronamaatregelen deze keer niet doorgaan. STEK, samen met ouderensoos JVV en de Zonnebloem hebben een alternatief bedacht.
Het is geworden een (ouderwetse) knapzak, gevuld met lekkers en aan een stok van 1,5 meter. De knapzak is bij senioren (die bekend zijn van eerdere seniorenmiddagen) aan huis bezorgd. Even een hart onder de riem steken in deze coronatijd.

De geste werd erg op prijs gesteld en STEK, JVV en Zonnebloem hebben leuke reacties gekregen op dit initiatief.