De taal van de cello
Datum: jan 14, 2018 14:30:00
Details :
Hou je van cellomuziek? En heb je altijd al meer over de cello willen weten? Kom dan 14 januari luisteren naar musicus Anne Knappstein:
Neushoornweg 23-2, Kraggenburg
Aanvang voorstelling:15:00 uur
Schuur open om 14:30 uur
Entree: €5, kinderen gratis

Welke taal spreekt de cello?
Welke functie heeft de cello in een ensemble of een orkest?
Welke veranderingen heeft de cellomuziek ondergaan door de eeuwen heen?
Wat voor invloed heeft een dirigent op mijn cellospel?
Waarom koos ik de cello?
Welke rol speelt de cello in mijn leven?

De antwoorden op bovenstaande vragen lijken voor mij zo logisch, maar zijn ook een zoektocht.
Samen met oa. dirigent Ed Spanjaard ben ik gaan zoeken naar de antwoorden.
Ik wilde niet een lijstje met Wikipedia-weetjes maken, maar meer vanuit de muziek
en vanuit de beleving denken.  Mijn cello is mijn maatje, hij is er altijd geweest.

U hoort mijn favoriete cellomuziek. Ooit zei dirigent Ru Sevenhuysen tegen mij:
‘hiervoor ben je gaan cellospelen!’  Hij bedoelde  één maat in een symfonie.
En die zin ben ik nooit vergeten: hiervoor doe ik het!
Aan de hand van geluidsvoorbeelden en hoogtepunten uit de cello-literatuur, neem ik u mee op mijn zoektocht. Eigenlijk wil ik u verleiden om net zoveel van de cello te gaan houden als ik doe. En natuurlijk mag u meedenken en vragen stellen.

Anne Knappstein


Over Anne Knappstein:
Celliste Anne Knappstein is geboren in Rotterdam. Ze speelt vanaf haar 10de cello en wilde niets liever dan in een groot symfonieorkest spelen. Die droom kwam uit, sinds 1994 is ze lid van het Orkest van het Oosten in Enschede.  Naast haar werk als orkestmusicus, maakt ze muziektheater voor scholen. Met haar schoolvoorstelling Edu het Eendje (groep 1 Basisschool) bezoekt ze scholen. Sinds 2011 geeft ze celloles op de Muziekschool Rijssen.

In samenwerking met de Muziekschool Rijssen en De Bibliotheek Rijssen maakte Anne een muziekworkshop over Taal en Muziek. Spelenderwijs leren kinderen van groep 5, dat muziek eigenlijk ook een taal is. En dat taal ook muziek is.

Het spelen van mooie kamermuziekconcerten is de grote passie van Anne. Ze arrangeert repertoire voor de meest uiteenlopende ensembles. Het is een uitdaging om de muziek te bewerken zodat de compositie het beste tot zijn recht komt. Variatie is de rode draad in haar muzikale leven. De ene dag een symfonisch concert met 100 man op het podium, de volgende dag een intiem concert met alleen een viool of een blokfluit.
Bij het Orkest van het Oosten is Anne Knappstein projectleider van een spraakmakend EU-project in samenwerking met het Parkgebouw Rijssen. Hoofddoel van dit project is: muziek dichterbij de mensen te brengen, en afstand te verkleinen tussen het podium en het publiek. Het publiek mag dichtbij het orkest zitten en heeft zo een kijkje in de keuken van het orkest.