Het Waterloopbos: actievoeren, kraken en creëren
Datum: jan 20, 2018 19:00:00
Details :

KRAGGENBURG - Zaterdagavond 20 januari is er weer een Nieuw Initiatief Avond in het Netl strandpaviljoen. Dit keer aandacht voor het bijzondere verhaal van het Waterloopbos. Een geschiedenis van actievoeren, kraken en creëren. Voorafgaand aan de presentaties kun je mee-eten, vrouwencentrum NOP kookt een Wereldse Hap.

Van 1951 tot 1996 was het Waterloopbos de locatie van Waterloopkundig Laboratorium “De Voorst”. Met name in de planning en aanleg van de Deltawerken vervulden de watermodellen van het laboratorium een belangrijke rol. De toenemende rol van computersimulaties maakte dat het laboratorium overbodig werd. Projectontwikkelaar Welles wilde er een groot bungalowpark vestigen, maar dit werd tegengehouden door actievoerders en omwonenden, waaronder Wiemer Haagsma.

Na een jarenlange strijd kwam de mogelijkheid voor Natuurmonumenten om het bos te kopen. Een deel van de gebouwen werd gekraakt door de jongerengroep “Gewoon Doen”. De krakers wilden van de locatie een broedplaats van creativiteit en cultuur maken en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de Noordoostpolder. Martin Daniels kocht de (gekraakte) gebouwen.
Het voormalig kantoorgebouw kwam ter veiling en Daniels kocht ook dit gedeelte met de bedoeling het af te breken en er huizen voor in de plaats te bouwen. Maar dat liep anders...  Wil je het veelzijdige verhaal van het Waterloopbos horen? Kom dan 20 januari naar Nieuw Initiatief avond @Netl.

Aan het woord komen:
Wiemer Haagsma (actievoerder ter behoud van het Waterloopbos)
Jan Akkerman (Natuurmonumenten, eigenaar Waterloopbos)
Hylke Hekkenberg (kraker van het eerste uur)
Martin Daniels (eigenaar kantoorgebouw  waar Broedplaats LAB32 is gevestigd)
Roelina Lensen (huidig bewoonster en atelierhouder) 

Programma:
19:00 samen aan tafel voor de Wereldse Hap, gekookt door Vrouwencentrum Noordoostpolder €11,- p.p. op reservering via info@netl.nl
20:00 inloop en koffie
20:15 Actievoeren, Kraken en Creëren; het verhaal van het Waterloopbos. Gratis toegang.Nieuw Initiatief (sinds 2015) 
Ruimte, de Randstad om de hoek en de Wereld onder handbereik via internet. Het platteland is een heerlijke plek voor wonen én creatief ondernemen - eventueel vanuit huis. Verscholen in het open landschap, onzichtbaar voor de buitenwereld én voor elkaar. Kunstenaars, ambachtslui, filosofen, vormgevers, tekstschrijvers, filmers, wetenschappers, ontwikkelaars, dichters, muzikanten, ondernemers, kwekers, dominees, activisten, fotografen, denkers, architecten, uitvinders en andere creatieve doeners. Nieuw Initiatief nodigt - én daagt jullie uit! Verlaat even je geweldige onderduikadres en ontmoet andere inspirerende mensen uit je buurt.
Nieuw initiatief is een idee van Pim van der Maden, Rob te Velde, Nienke Feddes en Bob Crébas.