Schurende erfenis, de perfecte polder in 2017
Datum: 27 mei 2017 00:00 tot 28 mei 2017 23:59
Details :

Zaterdag 27 en zondag 28 mei in Kraggenburg

Dit jaar bestaat de Noordoostpolder 75 jaar, vanwege dit jubileum organiseert Stichting Herbergen het project Schurende erfenis. De stichting is een samenwerking van kunstenaars en architecten en bestudeert samen met bewoners, arbeiders en bezoekers de plekken waar de huidige Noordoostpolder uit haar voegen barst. Met het project wil Stichting Herbergen bijdragen aan de discussies die binnen en buiten de Noordoostpolder gevoerd worden, om zo ons bewustzijn over het unieke en karakteristieke landschap van de polder bij te schuren.

De manifestatie Schurende erfenis vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 mei aan de Hertenweg 22 in Kraggenburg.

Na de drooglegging in 1942 werd de polder volgens strikt ontwerp efficiënt ingericht voor landbouw en sociaal welzijn van de nieuwe bewoners. Intussen schuurt de planning van toen met de werkelijkheden van nu en dreigt ze obstakel te worden bij de huidige uitdagingen. Is het erg dat agrariërs geen opvolgers vinden voor hun bedrijf en wat betekent schaalvergroting voor het landschap? Hoe verandert de komst van grote groepen arbeidsmigranten de samenleving in de polder? En hoe ziet de sociale structuur er nu uit? Dit is het uitgangspunt voor het project Schurende erfenis.

De kunstenaars en architecten belichten de aspecten ieder vanuit hun eigen perspectief. Beeldend kunstenaar Trude van Assem maakt het erf hoorbaar in een geluidschoreografie met muziekgroepen en landbouwmachines. Fotograaf Johannes van Assem brengt arbeidsmigranten in beeld. Voedselkunstenaar Alexander Geijzendorffer zet een voedselcoöperatie op en maakt daarvoor een moestuiniermachine. De verschillende werken komen samen in het door architectenbureau Lilith Ronner van Hooijdonk ontworpen paviljoen. Het ontwerp adresseert de veranderingen in het landschap door agrarische schaalvergroting en krimp. Locatietheater Prins te Paard doet de regie van het programma tijdens het weekend.

Schurende erfenis is het middenpaneel van een drieluik over de Noordoostpolder. Deel één, 24 uur Noordoostpolder vierde in 2014 het verleden, in 2017 vieren we Schurende erfenis het heden en het drieluik wordt voltooid met een project waarin naar de toekomst van de polder gekeken wordt. De projecten maken onderdeel uit van het Designer-in-residence programma op het erf van Jurgen Bey en Rianne Makkink.

Wat: Schurende erfenis, de perfecte polder in 2017

Wanneer: zaterdag 27 en zondag 28 mei

Waar: Hertenweg 22 in Kraggenburg

Wie: Stichting Herbergen, deelnemend kunstenaars en architecten: Trude van Assem, Johannes van Assem, Klaske Oenema, Alexander Geijzendorffer en Lilith Ronner van Hooijdonk

Kijk voor meer informatie over het project op www.stichtingherbergen.nl