vrijdag 21 april 2017
Mooie koffieochtend over muziektherapie


Bij Koffietijd, afgelopen dinsdag 18 april was er speciale aandacht voor Muziektherapie.

Uit haar rijke ervaringen wist Conny van de Graaff ons als de bezoekers mee te nemen in de mooie wereld van deze therapie.

Het heet muziek, maar heel vaak is het maken van een geluid of trillingen waar het om gaat. Zo gaf Conny het voorbeeld van een cliënt die in feite niets anders kon dan alleen maar liggen. Door een simpel instrument met verfijnde muziekstaafjes dicht bij haar hand te houden, kwam er iets aan beweging in haar vingers en ogen, die voorzichtig richting het instrument gingen. Een enorme prestatie waaruit blijkt dat er toch contact gemaakt kan worden. Voor een andere cliënt met een beperking kan b.v. een gitaar of trommel het gewenste resultaat hebben.

Heel positief voor de cliënt en een flinke opsteker voor de verzorgende en voor de naaste familieleden. 

Om hen mee te laten delen in die vorderingen worden tegenwoordig ook wel camerabeelden gemaakt van de behandeling. Zo’n therapie heeft dus ook z’n toegevoegde waarde voor de naaste omgeving van de cliënt.

De trillingen van de muziek maken het ook mogelijk om contact te maken. Vooral bij blinden en dove cliënten. Baby’tjes reageren duidelijk plezierig op geluidstrillingen in het badje.

Het blijkt ook dat het maken van muziek in je hersenen ook andere functie’s in je hoofd stimuleert. Zowel in de linker- als je rechter hersenhelft. Dat is nu recent onderzocht door een professor, het is zichtbaar is geworden. En zo werkt het: Pas als je het kunt aantonen wordt het door instanties geloofd, serieus genomen. Iets wat al veel langer in de wereld van therapie bekend was. Deze therapie heeft daardoor inmiddels wel een gewaardeerde plaats gekregen bij de behandeling van cliënten met een beperking.

Het mooie van muziek is, anders als bij gesprekken, dat je er geen woorden voor nodig hebt. Met klanken kom je dichter bij de emotie. Stopt de muziek dan stopt het, je kunt en hoeft het niet te bewaren.

Al met al een boeiende ochtend, en mooi dat we meer aan de weet zijn gekomen van deze kant van de muziek.

Harry Engels