woensdag 17 mei 2017
Indrukwekkende Koffietijd over Ethiopië


Met Koffietijd van 16 mei j.l. was er speciale aandacht voor het ontwikkelingswerk in Ethiopië.  

En die aandacht was er zeker van ons als bezoekers. Want onze plaatsgenoot dhr. Willem Remijnse nam de aanwezigen op een boeiende wijze mee met zijn ervaringen, die hij in loop der jaren heeft opgedaan in dat hele bijzondere Oost Afrikaanse land.

Aan de hand van de foto’s en zeker ook door het verhaal werden we geconfronteerd met het enorme contrast met ons eigen welvarende land. Want het land heeft heel veel last van de droogte, een enorme bevolkingsgroei en is zeer arm. De mensen moeten het er maar mee doen. Op het platteland zijn er veel basisvoorzieningen domweg niet, of vele uren lopen ver weg, zoals een dokter, schooltje, vervoer en water. Vooral meisjes moeten dagelijks vele uren lopen om met een jerrycan water op te halen. Daarom is er ook geen tijd voor de school. Ook het eten is vaak eenzijdig, afhankelijk van het seizoen. En in een periode van droogte is er gewoon een enorm tekort, met alle ellende van dien.

De Interkerkelijke Stichting Ethiopië Eritrea  (ISEE ) helpt de mensen met lokale kleinschalige projecten. En dat is veelzijdig, o.a. met de aanleg van waterleidingen, zodat ze niet meer zo druk zijn met het ophalen van water, zodat de meisjes dan wel naar een schooltje kunnen. Dus wordt er ook een schooltje gebouwd. Het leren vissen in een zijtak van een stuwmeer. Het probleem is wel dat vanuit de cultuurgeschiedenis, de vis niet wordt gegeten. Dus men probeert de bevolking toch te overtuigen dat vis heel erg gezond is,  dat het eten ervan kan bijdragen tot een betere gezondheid, en dat er genoeg vis is. Dat vraagt tijd.

Het is belangrijk dat de mensen het belang van de projecten inzien, en zich er voor in willen zetten en het willen leren. Dat maakt het mogelijk om de projecten na zo’n 3 jaar zelfstandig voort te zetten. De stichting doet de projecten in goed overleg met de lokale bevolking.

Verder kregen we deze ochtend nog tal van praktijk voorbeelden te horen, ook over de financiering van de projecten. De invloed van andere grootschalige projecten op de lokale bevolking, over hoe het mensen vergaat met een handicap.

De meeste projecten slaan heel goed aan, dat blijkt omdat ze na vele jaren nog altijd in gebruik zijn, of worden toegepast. Voor de vele vrijwilligers, zoals Willem geeft dat ook een enorme voldoening om te zien hoe blij, opgetogen en dankbaar de lokale bevolking is met de hulp van mensen uit een ver land. Dat geeft hen kracht om zich in te blijven zetten voor hen die het vele male minder hebben dan wij in ons rijke westen.

Harry Engels