maandag 16 oktober 2017
Koffietijd besteedde aandacht aan de Voedselbank


Bij “Koffietijd”, de vaste ontmoetingsmorgen in Kraggenburg, was dinsdag 3 oktober in het kader van zorg en welzijn, aandacht voor “de Voedselbank”.

Is toch niet meer nodig nu het weer een stuk beter gaat met de economie, hoor ik u al denken. Dat blijkt toch een groot misverstand. En dat wist mevrouw Inge Brinkhus ons op deze morgen in een boeiende presentatie heel duidelijk kunnen toelichten.

Inge Brinkhus is samen met haar man Guus, twaalf jaar geleden begonnen met de Voedselbank Noordoostpolder. Beide zijn nog steeds de stuwende krachten, en samen met tientallen andere vrijwilligers, maken ze het mogelijk dat de Voedselbank zich kan blijven inzetten voor die groep mensen die het financieel heel, heel erg krap hebben. Dus ja, ook nu nog is die hulp hard nodig.
Daar zijn vele redenen voor. Geen werk kunnen krijgen, ontslag, ziekte lichamelijk of psychisch in gezin, niet bij machte zijn zelf het huishoudboekje goed op orde te hebben. En nu het beter gaat zijn er ook weer meer relatie problemen. Het aantal scheidingen neemt nu weer toe. Dit omdat men wellicht minder tot elkaar veroordeeld is.

Het is niet zo dat je zomaar kunt aankloppen bij de Voedselbank als je even te weinig geld hebt. Die mensen moeten toch een aanvraag doen, en kunnen aantonen dat ze maandelijks te weinig geld hebben om rond te komen. Gezinnen die via de gemeente worden door verwezen hoeven dat niet meer te doen.
Ook is het niet zo dat je zomaar even naar de Voedselbank gaat. Voor vele toch een stap van schaamte. Soms weten de buren of familie niet dat iemand van de Voedselbank afhankelijk is.
De Voedselbank draait op de vele vrijwilligers, krijgt max. € 6000,—per jaar van de gemeente, en moet zich verder maar zien te redden. Gelukkig zijn er vele donaties van bedrijven uit Urk en Nooroostpolder. Landelijk vanuit het Voeselbanken depot in Meppel.
Niet alleen wat over is, wat gedacht wordt, maar juist bijv. ook vers gebakken brood, ingevroren verse vis, vaste hoeveelheid aardappelen, appels en groenten.
Maar als er materiaal nodig is, zoals een busje te kunnen kopen om voedsel op te halen zorgt dat voor grote financiële problemen. Soms is een auto bedrijf dan inschikkelijk om een groot deel te schenken.

De Voedsel en waren controle door NVWA is ook een erg lastig en een erge onpraktische instelling. Ze stellen eisen die gewoon nergens op slaan, geen enkel risico geeft voor de voedselveiligheid, maar wel enorme veel tijd en frustratie opleveren voor de vrijwilligers, en enorm ontmoedigd is om dit werk voor de medemens te blijven doen.
De bevlogenheid van de vrijwilligers om iets te doen voor mensen die het heel moeilijk hebben, zorgt ervoor dat ze doorgaan.

De tijd was op deze morgen eigenlijk te kort, maar we hebben toch een behoorlijk goede kijk gekregen waar de Voedselbank mee bezig is, voor wie, en wat er allemaal bij komt kijken om het lopende te houden.

Met hartelijke dank aan Inge en Guus Brinkhus, die terloops nog even een oproep deden voor iemand die geregeld met een busje voedsel kan ophalen vanuit Meppel. Busje is daarvoor beschikbaar.

Harry Engels