dinsdag 9 oktober 2018
Verslag lezing 'Afscheid nemen' hoe doe je dat


Tijdens de wekelijkse inloopochtend 'KoffieTijd" op dinsdagmorgen gaf Marjo van Diepen op 2 oktober een voordracht over:

Afscheid nemen”

Een onderwerp waar we wel het eens over hebben, maar toch een hele andere lading heeft dan bijvoorbeeld voetballen, het weer, vakantie, huisdieren, het werk, auto’s, school enz.

Een onderwerp dat ons allen raakt of zal raken, maar waar we liever niet mee te maken krijgen. Dat maakt het wellicht lastiger is om hierover een gesprek te beginnen.

Daarom waren we heel blij dat uitvaartbegeleidster Marjo van Diepen op deze ochtend samen met ons wilde stilstaan bij het afscheid nemen. Soms voel je dat aankomen, soms helemaal niet. Het is emotioneel en voor iedereen weer anders.

Hoe doen we dat, een passend afscheid. Wat komt er allemaal bij kijken, wat willen we, wat is er mogelijk.

Op de ze ochtend is dit rustig, mooi en overzichtelijk uitgelegd. De vele mogelijkheden van opbaring, de vele rituelen bij van afscheid nemen die mogelijk zijn, kwamen aan bod. Heel mooi dat daarvoor in ons land veel ruimte en deskundigheid is.

Iets waar men vooraf niet zo bij stil staat is het overlijden van een laatste ouder of alleenstaande. Wie moeten het allemaal weten? Wie moeten er een kaart krijgen. Het is voor de kinderen of wie de uitvaart gaat verzorgen, soms erg lastig te beoordelen. Een advies is om samen een adressenlijst ( b.v. de kerst- of nieuwjaarslijst) eens na te lopen, in hoeverre deze nog klopt of aangepast moet worden.

En als u nu al iets wil vastleggen voor u of uw naaste, dan kan dat in een fraai overzichtelijk Uitvaartcodicil. Deze zijn verkrijgbaar bij de uitvaartverzorgers.

 Al met al was het een hele interessante ochtend over een niet alledaags maar wel belangrijk en onvermijdelijk gebeuren.