maandag 19 november 2018
Verslag van presentatie over hulphonden


Op dinsdag 13 november is bij “Koffietijd” een interessante lezing geweest over hulphonden.

De heer en mevrouw Ted en Jeanine Salakay uit Luttelgeest hielden een enthousiast verhaal over hulphonden. Bekend is vooral de blindengeleidehond, maar er zijn hulphonden voor veel meer doeleinden. Ze worden ook gebruikt bij mensen met een motorische beperking of jongeren met gedragsproblemen. Hiervan werd een mooi filmpje getoond.

Om zover te komen is een heel traject van training nodig, waarover uitgebreid is verteld. Het trainen gebeurt veel door een klik te gevenen. Dit filmpje laat dat mooi zien. De hond hoort een klik op het moment dat hij iets goed doet en wordt daarna beloond. Zo weet en leert de hond wat goed is, welke een actie verwacht wordt en wordt blij door een compliment. Op deze manier gaat het stap voor stap verder met het aanleren van speciaal gedrag. De hond kan bijvoorbeeld de was in de wasmachine doen en er uit halen, een kastje open maken, de lamp aan doen, enz. Zo kan een hond ook leren opmerken (voelt aan mensen) om een diabetisch patiënt te waarschuwen dat die “te laag” zit met z'n suiker.

Voor de hulphonden is er een strenge selectie, veel training en een zorgvuldig fokprogramma. Er zijn hiervoor stichtingen in Nederland en er is Europese samenwerking. De familie Salakay houdt een moederhond. Ook die krijgt training om daarna 3 à 4 nesten voort te brengen.

Een hulphond kost veel geld (25.000,- à 30.000,- Euro). Je moet hiervoor wel een indicatie van een specialist krijgen om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Heel mooi om kennis te maken met deze vorm van hulpverlening. Waarbij lieve, zeer trouwe honden, het dagelijkse leven van iemand met een beperking, zoveel mooier kan maken.