maandag 19 september 2016
Kennis vergaren op plukdag bij Vink Fruitboerderij


Kraggenburg - Bezoekers aan de kennisdag van Vink Fruitboerderij genoten zaterdag zichtbaar van de boomgaard, namen een hap uit een appeltje en proefden het ‘puur fruit’ appelsap. 

Bezoekers worden, voordat ze de boomgaard ingaan, opgewacht door medewerkers van de fruitboerderij. ‘Heeft u al eerder zelf fruit geplukt?’ Dit vraagt medewerker Lars van Diepen aan een groep bezoekers. ‘Nee nog nooit gedaan’ is het antwoord. Na een korte uitleg neemt hij ze mee de boomgaard in om te laten zien hoe je het best een appel of een peer kunt plukken en waaraan je kunt zien dat het fruit rijp is. ‘Gewoon de appel omhoog houden en dan draaien’, heeft Chris van vier jaar geleerd en ongeduldig loopt hij de boomgaard in. In een mum van tijd heeft hij zijn zak met appels gevuld. ‘Mag ik nu peren plukken?’ Dat mag. Daarna gaat het naar de grote weegschaal in de boerderijwinkel. Voorzichtig worden de appels en de peren erop gelegd. Dan springt hij zelf bij de weegschaal op. 

Foto: in de rij om fruit te plukken

Opvallend veel bezoekers merkten op dat de bomen zo vol hingen, viel deskundige Jaap Kruyer op. ‘Maar er hangen niet meer appels’, weet hij, ‘maar ze zijn dikker. Door het mooie weer met volop zon zijn de appels mooi gegroeid, daardoor lijken de bomen voller. Weet je welke vraag ik ook vaak kreeg? Hoe lang een boom meegaat. Dan antwoord ik zolang de supermarkt de vrucht wil hebben. En dat klopt ook als de supermarkt een bepaalde soort appel niet meer wil verkopen, dan telen wij die niet meer… Vraag en aanbod worden op elkaar afgestemd’. 

Een bezoeker komt aanlopen. ‘Ik loop daar tussen de rode appels door en dan staat er af en toe een boom met groene appels tussen. Hoe kan dat?’ ‘Dat is een andere soort’, vertelt Willem. ‘Voor de bestuiving, zodat de appelboom vrucht gaat dragen. Wanneer een fruitboom niet bestoven wordt, laat hij zijn bloesem vallen en vormt hij dus geen vrucht. Er zijn een aantal zelfbestuivende soorten, maar meestal vindt er kruisbestuiving plaats. Daarom plaatsen wij om de tien appelbomen kruiseling een andere soort, die in dezelfde periode bloeit.’

Bezoekers gaan voldaan en met een kruiwagen vol fruit naar huis. Fruitteler Cees Vink is tevreden. ‘Het liep lekker door vandaag. De inrichting van het terrein was goed. Nu verder werken naar de landelijke plukdag volgende week.’ 

Vink Fruitboerderij houdt op zaterdag 24 september en zondag 25 september een open plukweekend met op zaterdag de Landelijke Appelplukdag met veel activiteiten en op zondag een extra plukdag voor wie puur van de boomgaard wil genieten. 

http://www.vinkfruitboerderij.nl/pluktuin/