donderdag 12 januari 2017
Interessante presentatie over zweefvliegen


“Zweefvliegen”, dat was het thema bij Koffietijd op dinsdagochtend 10 januari.  D.m.v. van een mooie powerpointpresentatie weet dhr. Pascal v.d. Vijver, zelf een enthousiast vlieger van zweefclub NOP, de aanwezigen een uur lang te boeien. Hoe bijvoorbeeld het starten door middel van een kabel in z’n werk gaat,  na een paar seconden in de lucht het zoeken van, en het gebruik maken van de thermiek. Ondertussen zien we prachtige luchtfoto’s van ons dorp en verdere omgeving.
Ook worden we getrakteerd op wat feiten zoals dat zo’n vliegtuigje erg licht is, ongeveer 250 tot 400 kg. Dat zonder thermiek het vliegtuigje 1 m. per seconde daalt, wat je niet merkt. Hoe zo’n vliegtuigje gedemonteerd wordt voor transport.
Ook krijgen we de informatie over lessen die je evt. kunt volgen. Voor de liefhebbers, die kunnen vanaf het voorjaar tot in de herfst, voor een paar tientjes, in het weekend of op een feestdag, een prachtige vlucht meemaken (informatie op de site van ZCNOP). Hoogtevrees komt wel eens voor, zelfs Pascal had er eerst last van, maar dat gaat na verloop van tijd wel over.
Vanuit de zaal worden vele vragen gesteld, vandaar dat de presentatie van dit interessant onderwerp wat uitloopt.

Harry Engels