zaterdag 18 februari 2017
Koffie met “Zoetigheid, Suikers en Energie”


Op dinsdag 14 februari was “Zoetigheid, Suikers en Energie” het thema bij “Koffietijd”. Denken we dat we er alles wel zo’n beetje van weten. Nou, nee dus. Op deze ochtend kregen we in een boeiende presentatie van onze plaatsgenoot John Koezen nog behoorlijk veel aanvullende informatie over de suikers en wat de invloed daarvan is op ons lichaam.

Zoals het feit dat suikers op zich niet slecht zijn, want ons lichaam heeft ze nodig, maar dat er wel mitsen en maren aan zitten. Dat bruine suiker gezonder is dan de witte. Wat de overeenkomsten zijn tussen de marsen, nutsen, cola’s en energiedrankjes. Dat de zogenaamde light voedingsproducten ook gewoon niet goed zijn. Waarom er steeds meer mensen getroffen worden door diabetes en obesitas. Dat je toch lekkere oliebollen kunt bakken. Dat alles in ons lichaam als een grote kluwen aan elkaar verbonden is.

We hebben geleerd dat je lichaam eigenlijk een complexe fabriek is, en dat alles invloed op elkaar heeft. Suikers zijn daar een belangrijk onderdeel in, maar natuurlijk ook alle andere voedingsstoffen, de zon, de vitamines, onze inspanningen, stress, vermoeidheid ga zo maar door. 

Gelukkig hoeven we daar niet altijd bij stil te staan, als we ons er maar van bewust zijn. Dan kunnen we gerust een keer “ongezond” eten of drinken, èn, en dat is ook van belang, om daar dan ook volop van te genieten. Want genieten is ook heel goed voor onze gezondheid.

Dat is dan ook een prachtige afsluiting van deze thema ochtend over gezondheid, en is zeker voor herhaling vatbaar.

Harry Engels