Belangstelling voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ?
Geef je hier op !
Meer info staat in  dit nieuwsbericht.

Nieuws

Nog even van de sneeuw en kou genieten... 

Afgelopen weekend bedekte een dik pak sneeuw Kraggenburg. Het ziet er natuurlijk prachtig uit, maar de sneeuw geeft ook problemen voor het verkeer. Helaas doet de gemeente Noordoostpolder alleen de Voorstraat. Toen bleek maar weer waar een klein dorp groot in kan zijn... Meteen werden de handen ineen geslagen en kwam er actie 🚜 De straten werden door een aantal dorpsgenoten weer begaanbaar gemaakt, zodat iedereen die naar buiten moest dit zo veilig mogelijk kon doen.

Dit weekend kunnen er nog volop sneeuwpoppen gemaakt worden en de ijzers kunnen onder voor een rondje op onze ijsbaan of bij Netl park. Vanzelfsprekend moeten hierbij de Corona maatregelen in acht worden genomen. 

 

 

De ijsbaan van Kraggenburg lag er de afgelopen jaren ongebruikt bij, maar nu is het dan eigenlijk zover. Er kan geschaatst worden! 

Vanaf donderdag 11 februari 13:00 uur is de ijsbaan voor de jeugd tot en met 17 jaar open voor een rondje op de ijzers. Hele jonge kinderen die nog niet zelfstandig kunnen schaatsen mogen onder begeleiding van Ă©Ă©n ouder/verzorger schaatsen. WĂ©l dienen de volwassen begeleiders zich aan de 1,5 m regel te houden.

In verband met de Corona-maatregelen is het gebouwtje helaas gesloten er is geen koek en zopie aanwezig.

Toeschouwers zijn ook hier helaas niet toegestaan en als er teveel mensen op het ijs zijn kan er door de ijsbaanvereniging besloten worden de entree tijdelijk te sluiten.

Voor actule informatie en opening van de baan kijk op Facebook

ijsbaan 20210212 2

ijsbaan 20210212 1

 

 

Er is krapte op de woningmarkt, ook in Kraggenburg wordt het aanbod aan koopwoningen minder en stijgen de prijzen. Dorpsbelang wil zich inzetten voor betaalbare woningbouw in Kraggenburg, met als doel te zorgen dat jongeren en jonge gezinnen in Kraggenburg kunnen (blijven) wonen. 

Daarom wil Dorpsbelang een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project in Kraggenburg te gaan doen. Bij een CPO project wordt er een aantal rijwoningen gemaakt die allemaal kunnen en mogen verschillen. De individuele kopers bepalen zelf de afmetingen, hoe de indeling van de woning eruit ziet en hoe de woning wordt opgeleverd. 

Wil jij dus een iets bredere woning, een uitbouw, een hele grote schuur of bijkeuken dan kan dat allemaal. Of ben jij timmerman, loodgieter of ben je heel handig en kun je juist de riolering ,elektra of badkamer zelf aanleggen dan is dat allemaal mogelijk.

Iedereen bepaald zelf zijn eigen woning en hoe die wordt opgeleverd. Maar je profiteert van de schaalvoordelen omdat er meerdere woningen tegelijkertijd gebouwd worden. (Meerdere woningen in een rijtje is nou eenmaal goedkoper dan een vrijstaande woning).

Interesse in dit project? Laat het weten en stuur het formulier bovenaan deze web-pagina op.

 

Helaas heeft de organisatie van de Schuurwandeling moeten besluiten het evenement uit te stellen naar 2022.

De schuurwandeling stond gepland voor 13 maart aanstaande, maar in verband met de huidige Corona maatregelen heeft de organisatie onvoldoende tijd om het evenement goed voor te bereiden.

Jammer, maar we hebben voor 2022 alvast een mooi evenement op de planning staan!

 

 

Tijdens de online livestream van de nieuwjaarsreceptie in Kraggenburg werd het bloemetje uitgereikt aan Willem van Beekhuizen. Hij kreeg het welverdiende bloemetje omdat hij een motivator, mensen-mens en een kartrekker is.

Van Beekhuizen was blij verrast. Zijn eerste reactie:
‘Geweldig! Ik ben er heel trots op.’ Daarna bedankte hij iedereen voor het bloemetje en de organisatie voor het mogelijk maken van de online nieuwjaarsreceptie. ‘Opdat we met z’n allen iets mogen betekenen voor de gemeenschap’. Dat is belangrijk voor Van Beekhuizen en daarom heeft hij het bloemetje ook zeker verdiend. Het bloemetje wordt jaarlijks uitgereikt door STEK (Stuurgroep Evenementen Kraggenburg) aan iemand, die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het dorp.

De motivatie voor de keuze; Naast meerdere bestuursfuncties buiten het dorp, zoals 25 jaar bestuur Ponyclub Vollenhove, KWPN Bond van Veehandelaren en nog veel meer, heeft Van Beekhuizen zich binnen het dorp ook zeer verdienstelijk gemaakt. Hij is een echte dorpsman, die op veel activiteiten acte de prĂ©sence geeft. De ene keer om zelf feest te vieren en de volgende keer achter de barbecue tijdens de FC dag van FC Kraggenburg of tijdens de dorpsbarbecue van de Feestweek. Daarnaast heeft hij vele jaren gekookt voor de Seniorendag van STEK, samen met andere dorpsgenoten. Al vele jaren zet Van Beekhuizen zich in voor de kerk, eerst als kerkenraadslid en nu onder andere als voorzitter van de kerkrentmeesters voor de PKN. Hij deed en doet te veel om op te noemen, hij zat bijvoorbeeld bij de carnaval, heeft zich hard gemaakt voor de ijsbaan en was actief bij wijk ‘de Geitenbreiers’.

20210102192943 willem van beekhuizen img 4169 1

Wilma leest de motivatie van het bloemetje voor aan Willem van Beekhuizen, die het bloemetje in ontvangst heeft genomen.

Fotocredits en tekst: parelprojecten.nl / Margot Maljaars

 

 

Het bijzondere jaar 2020 is bijna tot een einde gekomen. Hoewel er bijna geen activiteiten zijn geweest bleek Kraggenburg sterk en creatief in het organiseren van diverse 'Corona-proof' varianten, waaronder een WhatsApp bingo en online pubquiz. Ook de komende nieuwjaarsreceptie zal via een livestream hier op de website te volgen zijn!

Vandaag wordt er namens Dorpsbelang, het Dorpshuis, Carnavalsvereniging De Zotte Leeuwkes, de Feestcommissie, werkgroep Omzien en het STEK een attentie rond gebracht om het nieuwe jaar vol optimisme in te luiden. Tevens treft u daarbij verdere informatie over de Nieuwjaarsreceptie aan.

 

 

Helaas heeft de organisatie van de Schuurwandeling moeten besluiten de Schuurwandeling te verzetten naar zaterdag 13 maart 2021. Met de huidige maatregelen is het onmogelijk om het evenement goed voor te bereiden.

U kunt zich tot uiterlijk 9 maart aanmelden via schuurwandeling@gmail.com

Deze activiteit wordt namens Dorpsbelang Kraggenburg georganiseerd door Annemieke Janse (an.janse@kpnmail.nl), Erna Balk (erna.balk@gmail.com), Koenie Wind (koendertje@gmail.com) en Henk Papma (h.papma@gmail.com), samen met heel veel vrijwilligers. Heb je vragen? Bel of mail gerust met de organisatie!

 

De leerlingen van Daltonschool de Fladderiep brachten op 15 december, de onverwacht laatste schooldag van 2020, een kerstattentie rond in het dorp. 

Voor in de kerstboom een lichtje in donkere dagen, met een warme kerstgroet van team en leerlingen van onze basisschool. 

Een ontzettend leuk initiatief om zo met elkaar deze rare tijd door te komen. Deze geweldige actie heeft zelfs de krant gehaald. 

kerstgroet fladderiep

 

Vanaf maandag 14 december worden in Kraggenburg alle essen geveld in het bosvak tussen de Morenelaan, de voetbalvelden en de Kraggenburgerweg. Het hout wordt uitgevleid in het bos.

Op het onderstaande kaartje is met rood aangegeven om welk bosvak het gaat. De essen in de andere bosvakken rond Kraggenburg zijn nu nog niet aan de beurt. Op basis van de mate van aantasting en gevaarzetting is het betreffende bosvak uitgezocht om de zieke essen te vellen.

Er is in dit bosvak Ă©Ă©n es gevonden welke geen ziekteverschijnselen heeft. Deze is blauw gemarkeerd en blijft staan. Ook blijven alle andere boomsoorten zo veel mogelijk staan.

De werkzaamheden duren ongeveer vier dagen.

afbeelding zieke essen

 

 

Dit jaar wordt de Verlichte Boerderijenroute voor de vijfde maal georganiseerd. Iedere 2 jaar wordt er een gedeelte van onze mooie Noordoostpolder belicht. Dit jaar gaat de route ook langs Kraggenburg. De route is ongeveer 40 kilometer en lang en voert u langs een 100-tal verlichte boerderijen, landbouwmachines, kunstwerken en andere objecten.

In verband met de Coronamaatregelen wordt de route dit jaar zonder open dagen georganiseerd. De Verlichte Boerderijenroute Noordoostpolder wordt ondersteund door een audiotour. Op deze manier kunt u, tijdens het rijden van de route, luisteren naar verschillende verhalen en achtergronden van de locaties langs de route. Voor deze audiotour wordt gebruik gemaakt van de izi.TRAVEL app. Een uitleg hierover is op de website van de Lichtroute te vinden. Op deze website vindt u ook de routekaart.

De route is op 11, 12, 13 en 18, 19 en 20 december te rijden.

 

 

In het plan Kraggenburg-Zuid (“kavel Penders”) heeft de gemeente 7 kavels in verkoop gebracht (16 november). De reden hiervoor: er is veel belangstelling voor nieuwbouw in Kraggenburg. Zo zijn de 13 kavels die al eerder (mei 2019) in verkoop zijn gebracht op dit moment verkocht of in optie genomen.

Op onderstaande kaart is de situatie van dit moment weergegeven.
5 Kavels zijn verkocht. Daarop worden of zijn al woningen gebouwd.
Dan zijn twee blokken met 2-onder-1-kap woningen (4 kavels) die door een projectontwikkelaar worden gebouwd. Deze zijn verkocht of zijn onder optie via een makelaar. De bouw zal over niet te lange tijd starten. Nieuwsgierig naar deze woningen? Kijk hier bij makelaardij Sinke.

Er zijn nog 4 kavels (twee blokken van 2-onder-1-kap woningen) die te koop staan. Alle andere kavels zijn in optie genomen!

De belangstelling komt van Kraggenburgers, van andere polderbewoners, maar zeker ook van buiten de Noordoostpolder. Dat laatste geldt voor meer nieuwbouwprojecten in de Noordoostpolder. In optie genomen betekent dat de verkoop nog niet definitief is en dat de optie mogelijk kan worden teruggegeven.
Heeft u plannen of hebt u interesse voor een bouwkavel, bel met de gemeente (0527) 633 911 of mail naar mijnbouwkavel@noordoostpolder.nl
De gemeente houdt een lijst bij en u wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen over deze kavels.

nieuwbouw kavelkaart 17nov2020

 

 

Het is al jaren de gewoonte dat er in de laatste week van oktober speciaal voor senioren een gezellige middag wordt georganiseerd.

Helaas kan dit door de coronamaatregelen deze keer niet doorgaan. STEK, samen met ouderensoos JVV en de Zonnebloem hebben een alternatief bedacht.
Het is geworden een (ouderwetse) knapzak, gevuld met lekkers en aan een stok van 1,5 meter. De knapzak is bij senioren (die bekend zijn van eerdere seniorenmiddagen) aan huis bezorgd. Even een hart onder de riem steken in deze coronatijd.

De geste werd erg op prijs gesteld en STEK, JVV en Zonnebloem hebben leuke reacties gekregen op dit initiatief.

 

 

De werkgroep Omzien heeft bij het begin van de coronacrisis het initiatief genomen om mensen te bellen.Dit is gedaan in samenwerking met de 2 kerken en de ouderensoos JVV.
Het belangrijkste doel was en is nog steeds om met name alleenstaanden te laten merken dat zij niet vergeten worden. Informeren hoe het gaat, een luisterend oor, een praatje, een vraag of er hulp nodig is, enz.

Omroep Flevoland heeft in het nieuws van 14 oktober hier aandacht aan gegeven. Wilt u het nog een terugzien, klik dan hier.

Op deze webpagina staat meer over de werkgroep Omzien. De werkgroep heeft een vrijwilligersgroep voor klusjes, tijdelijke ondersteuning als het even niet lukt.
In iedere Uitkijk staat achterin het telefoonnummer voor een hulpvraag bij het onderdeel  "Aanvragen hulp of zorg".  Hier staan ook telefoonnummers en e-mail adressen van Zorgroep Oude en Nieuw Land, sociaal loket van de gemeente en Carrefour.

 

Vrijdagavond 25 september hield Dorpsbelang zijn algemene ledenvergadering. Voorzitter André Verwer kon zo'n 40 aanwezigen welkom heten. Het was een bijzondere bezetting en verdeling over de zaal, vanwege de coronamaatregelen zoals de 1,5 meter.

Het bestuur was blij dat deze jaarvergadering alsnog doorgang kon vinden. Voorzitter André wees er op dat een aantal formele zaken toch moeten worden afgehandeld. Dat zijn de vastelling van de notulen, het jaarverslag en het financiële jaarverslag, verslag kascommissie en décharge van het bestuur. Een ander punt is het aftreden van bestursleden en het benoemen van nieuwe bestuursleden. Dit jaar waren aftredend Wubbo de Raad en Mark Mooiweer. Het afscheid was met een toespraakje, bloemen en dankwoorden door de voorzitter. De nieuwe bestuursleden zijn Jan Balk en Tanja Bijlsma. Zij werden bij acclamatie gekozen.

Frans van Egmond sr. nam zondag afscheid als hoofdcoach en speler van FC Kraggenburg 3. Hij heeft zich jaren ingezet voor het derde team van de FC voor behoud in de Kelderklasse. Frans is Ă©Ă©n van de drijfveren achter de club en blijft zich als vrijwilliger inzetten voor de club. ‘Vrijwilligerswerk is geen last, maar een lust’, is Ă©Ă©n van zijn motto’s.