Nieuws

De feestcommissie stond voor de uitdaging om in 2024 een andere dan gebruikelijke feestweek (6 t/m 12 mei) te organiseren, want het is dit jaar het jubileum van 75 jaar Kraggenburg. Afgaande op de positieve geluiden die je om je heen hoort, mag de conclusie zijn dat het een prima feestweek is geweest. Er waren bekende elementen met o.a. de wedstrijden voor de wijken. Biij het volleybaltoernooi was de winnaar de wijk Zwarte Hertjes. De wijk Dorp West is de winnaar geworden van de zeskamp. Ook was er een primeur bij de wijken: de wijk Kraggenburg Zuid is gevormd met een mix van nieuwe inwoners van ons dorp en met mensen die hier al langer wonen.
Er waren nieuwe elementen, zoals de woensdagmiddagborrel met presentatie vanhet boek “Karakteristiek Kraggenburg” een gezellig samenzijn met een live band. De wielerwedstrijden op Hemelvaartsdag waren zeker de moeite waard. Eerst hadden de Kraggenburgse jeugd en volwassenen (dikke buiken race) hun race. Daarna een echte KNWU-wedstrijd met zo'n 50 deelnemers.
Een hoogtepunt was de revue met een uitvoering op donderdag- en vrijdagavond voor een volle feesttent. Het was een ware uitdaging voor de feestcommissie om dit georganiseerd te krijgen.

Zo’n 80 Kraggenburgers lieten zich op vrijdag 5 april informeren en dachten actief mee over de toekomstige Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Kraggenburg. De bewoners waren positief gestemd over wat de stuurgroep MFA het afgelopen jaar heeft gedaan en wat de volgende stappen zijn.

De afgelopen twee jaar is de stuurgroep MFA, bestaande uit vertegenwoordigers van Dorpsbelang, de PKN kerk, FC Kraggenburg en het Dorpshuis, met elkaar in gesprek om te kijken of er een MFA gerealiseerd kan worden. Doel hiervan is om ook op lange termijn de leefbaarheid in het dorp te waarborgen. De huidige accommodaties, inclusief gymzaal, zijn namelijk verouderd en brengen hoge kosten met zich mee.
Lees hier het volledige verslag van deze avond.

Bekijk hier de presentatie wat er in het afgelopen jaar is gebeurd.
Ben je benieuwd naar antwoorden en suggesties die deze avond naar voren kwamen,klik dan hier.

Op vrijdag 26 april heeft Molle Stuiver tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Roger de Groot. Hij is benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau voor het (vrijwilligers)werk dat hij gedurende tientallen jaren heeft gedaan, en nog steeds doet.

Molle kwam in 1989 in Kraggenburg wonen en heeft jarenlang gewerkt als directeur van basisschool de Pionier, vervolgens werkte hij bij het asielzoekerscentrum in Steenwijk en als leerkracht bij de Fladderiep. Na zijn pensionering vorig jaar kon hij niet zonder zijn leerlingen en werd hij docent Nederlandse taal voor buitenlandse jongeren bij Caleido in Emmeloord. Molle werkt altijd met heel veel passie voor zijn leerlingen, hij is er altijd voor ze en hij heeft met veel oud-leerlingen nog steeds goed contact. Wie speciale aandacht nodig heeft, krijgt die van hem. Veel leerlingen waarderen hem om zijn grapjes en zijn geweldige geschiedenislessen, want dat was is zijn grote passie. Maar ook voor taal heeft hij bijzondere aandacht: naast zijn werk heeft hij veel buitenlandse werknemers en Oekraïense vluchtelingen de Nederlandse taal geleerd.

Lees hier verder

Lintje Molle 2

April doet wat hij wil”, is een oud spreekwoord. Dat was wel van toepassing tijdens de avond4daagse die vorige week (16-19 april) is gelopen. De week ervoor prachtig wandelweer, maar net nu in deze week veel regenbuien en het was koud tijdens het wandelen. Het enthousiasme heeft er niet onder geleden. Alle stoere kinderen (ruim 100) en een aantal volwassenen hebben iedere dag hun afstand gelopen. Alleen woensdag zijn de afstanden ingekort vanwege hagelbuien.

Op vrijdagavond was er bij het inhalen een grote belangstelling van ouders, opa's en oma's. Op deze avond hebben de allerkleinsten met begeleiding ook een kleine ronde gelopen. En als afsluiting gingen alle deelnemers met voorop de fanfare, met muziek het dorp in. Een mooie afsluiting van deze editie van de avond4daagse.

Al met al mogen de organiserende dames terugkijken op een geslaagd evement. Het aantal deelnemers groeit nog ieder jaar. Het lukt allemaal ook omdat veel vrijwilligers voor begeleiding, drinkposten en als verkeersregelaars hebben meegeholpen.

Groendorp Kraggenburg heeft zaterdag 13 april weer laten zien waarom het deze naam heeft. Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft deze dag voorbereid als onderdeel van 75 jaar Kraggenburg. Na het vele zagen en timmeren en het vooraf maken van ontwerpen konden de zwaluwtil (hoek Voorstraat en Hertenweg) en het insectenhotel (in het parkje bij de school) 's middags worden geopend. En er waren de nodig nestkastjes, soms al gemaakt en anderen als bouwpakket. Mooie aanwinsten voor een natuurvriendelijke omgeving in ons dorp.
s'Ochtends was er al de de bijna traditionele rondgang met zomerbloeiende planten door het dorp, uitgevoerd door Dorpsbelang. Met daarnaast deze ochtend een excursie van Natuurmonumenten in ons Voorsterbos. s 'Middags kwamen, na de twee openingshandelingen veel mensen, ouders en kinderen af op de groenmarkt op het schoolplen. Hier stonden diverse natuurorganisaties met hun informatiekraampjes en de kinderen konden een speurtocht doen..

 

Ervaar het échte lentegevoel in de bloeiende boomgaard van Vink Fruitboerderij
Stap dit voorjaar in de pluktrein van Vink Fruitboerderij en geniet van de mooiste lentebloesem in de boomgaard in Kraggenburg. Een gezellig en educatief uitje, lekker in de natuur en geschikt voor jong en oud. De chauffeur van de pluktrein vertelt je tijdens de rit van alles over de fruitbomen en hun fruit.
Geniet na de tijd van koffie, thee, fruitsap en Blokzijler Brok aan de picknicktafels in de boomgaard. Uiteraard is ook de boerderijwinkel open, die vol ligt met seizoensgebonden lekkernijen.

De data zijn: zaterdag 20 april, woensdag 1 mei, vrijdag 3 mei, woensdag 8 mei en vrijdag 10 mei.
Op 20 april op meerdere tijdstippen van 10.00 tot 16.00 uur
Op de dagen in mei kan dit om 10.30 uur en 14.30 uur

Entree: € 5,-
Adres: Vink Fruitboerderij, Zuiderringweg 13-II in Kraggenburg, tel. 0527 – 25 25 56.
Aanmelden voor de pluktrein via het aanmeldformulier op de website: www.vinkfruitboerderij.nl/agenda  Klik op het logo van de dag of op de tekst "Lees meeer" om bij het aanmeldformulier te komen.

De opvoering van dit toneelsprookje (op 22 maart) is een samenwerking van toneelvereniging Sint Genesius, bassischool de Fladderiep en de PKN-kerk, die in april 70 jaar bestaat. Het is een van de maandelijkse activiteiten in het kader van 75-jaar Kraggenburg.
Een sprookje met een prinses, koning en koningin, een tante en een tovenaar met zijn assistente. De koningin wil het paleis verkopen, maar dat wil de prinses helemaal niet. De tovenaar wil het kasteel graag kopen, omdat er een beroemd kruid verborgen zou zijn. Er onstaan allerlei verwikkelingen, waar de schoolkinderen bij betrokken werden via interactie met de spelers en het zingen van liedjes. Het “Magalleskruid” wordt gevonden, maar niemand mag het misbruiken en daarom verbrandt de koning het kruid.
De kinderen, ouders, opa's en oma's en vele andere belangstellende dorpsbewoners hebben genoten van dit toneelstuk.Een geslaagde uitvoering met goed spel van de spelers, met prima ondersteuning van licht en geluid en niet te vergeten de grimme, de haardracht en mooie kostuums.

 

 

Deze zaterdagmorgen zijn mensen van de Groenbrigade en uit Dorpsbelang aan de slag geweest met kruiwagens en houtsnippers. Het bospad van Gerrit Klokstraat naar de Walstraat is voorzien van een flinke laag houtsnippers. Daarmee heeft dit deel van “het Boslint” een betere ondergrond gekregen.
Dorpsbelang zal nog in gesprek gaan met de gemeente om te bekijen hoe andere delen van het Boslint ook aangepakt kunnen worden.

Groenbrigade 2 mrt2024

U wilt een nieuwbouwwoning laten bouwen, maar niet alleen. Binnen de gemeente Noordoostpolder liggen kansen om dit samen met een groep te doen. De gemeente start met pilotlocaties waar groepen gezamenlijk zelf hun woningen kunnen bouwen. De groepsleden zijn samen verantwoordelijk voor alles en kunnen zo hun woondromen realiseren. Deze manier van bouwen heet Zelfbouw of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Locatie
In Kraggenburg is een kavel beschikbaar voor de bouw van 8 woningen in het nieuwste stukje van Kraggenburg op een totale kavel van 2.605 m2. De grondprijs is afhankelijk van het type woning dat wordt gerealiseerd (zie grondprijzennota 2024). De wijk is groen opgezet en biedt weidse uitzichten over het landschap. Klik hier voor de kaart met de CPO-kavel.

Iets voor u?  
Mail dan voor 31 maart 2024 naar; cpo@noordoostpolder.nl. De gemeente inventariseert de geïnteresseerden én brengt mensen met elkaar in contact. Daarna kunt u samen afspraken maken.

Onze dorpsgenoot Thérèse Herrman heeft samen met Gerry & Port ( Geert Maatjes en John Kluijtmans) op 2 februari een heerlijke avond vol Ierse muziek verzorgd. De 3 rasmuzikanten hebben de aanwezigen meegenomen op een muzikale toer door Ierland, met daarbij enkele uitstapjes. Dat alles onder de naam “Celtic Music with a Twist”. De toer bestaat uit een grote verscheidenheid aan liedjes en instrumentale uitvoering. Verteller en lead zanger Geert begeleidt zichzelf op de gitaar. De fantastische melodieën en de opzwepende ritmes worden door Thérèse en John harmonieus vertolkt op viool, c-melody sax, Penny whistle, dwarsfluit en diverse percussie instrumenten. Gedrieën hebben ze het publiek op een mooie en unieke ervaring met Keltische muziek onthaalt. Dat bleek ook uit de enthousiaste reacties en het grote applaus na afloop.
De organisatie kan terugzien op een geslaagd concert in onze dorpskerk in het kader van 75 jaar Kraggenburg en 70 jaar PKN-kerk.

Gerry en port C feb 2024

"Elke 5 minuten belandt er een 65-plusser op de spoedeisende hulp vanwege verwondingen door vallen. Het voorkomen van vallen bij ouderen is van groot belang om gezondheid en zelfstandigheid te behouden en mobiel te blijven"

Voor ouderen kan vallen een grote impact hebben, zoals bovenstaande quote aangeeft. Een aanslag op gezondheid, minder kunnen doen als voorheen, meer afhankelijkheid. Een belangrijk onderwerp waarover op dinsdag 30 januari voorlichting is gegeven bij Koffietijd.
Zo'n 40-tal belangstellenden kregen deze ochtend praktische tips om de kans op vallen te verkleinen of liever nog om te voorkomen. Fysiotherapeut Hilde van Raalte van Zorggroep Oude Nieuwe Land betrok enthousiast de bezoekers bij haar verhaal met veel herkenbare foto’s uit de praktijk, oorzaken van vallen laten zien en het geven van praktisch tips. Er was een levendige uitwisselingen van vragen en antwoorden. Na de pauze deden de bezoekers o.l.v. Hilde mee met diverse beweegoefeningen om toch zo vitaal mogelijk te blijven.

Thuis deze oefeningen doen is sterk aanbevolen. Kijk hier op de poster met aanwijzingen, tips en de voorbeelden van oefeningen. Je kunt deze poster ook printen. Verder is er een andere poster over medicijngebruik en het risico op vallen.

Het bestemmingsplan Kraggenburg - Zuid fase 2 biedt de mogelijkheid om via CPO gezamenlijk nieuwbouwwoningen te bouwen. CPO is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij u als groep een woonproject wilt realiseren.

De gemeente biedt op een aantal plaatsen in de Noordoostpolder de mogelijkheid voor CPO. Kraggenburg is een van die plaatsen. De gemeente heeft een uitgebreid nieuwsbericht gepubliceerd. Lees dat via deze link. In dit bericht zijn ook  verschillende verwijzingen opgenomen naar meer uitleg over de ins en outs van CPO.

Deze woensdagmiddag kon de jeugd genieten van schaatsen op de ijsbaan van Kleiin Cortina. Een vrije middag en rondbazuinen via social media maakte dat veel kinderen, vaak met hun ouder(s), naar de ijsbaan trokken. Met een paar nachten vorst is ijspret voor de jeugd nu mogelijk. Het is een van de resultaten van het project verbetering van de loswal tot Boulevard Leemkade. In dit project deed ook de ijsclub mee met het vernieuwen van het clubgebouw en het aanpassen van de ijsbaan. In het voorste gedeelte is de ijsbaan opgehoogd, zodat een ondiep deel met een laagje water snel kan bevriezen. De afgelopen paar dagen met vorst tonen aan dat dit prima lukt en als resultaat dat de jeugd al snel kan schaatsen. Volwassenen zullen moeten wachten, want op het andere deel van de ijsbaan is het ijs niet dik genoeg. Of dit gaat lukken is de vraag gezien de weersverwachting. Maar de jeugd heeft zijn eerste dag op natuurijs wel te pakken.

IJspret 1 jan 2024

Zaterdag 6 januari was de traditionele nieuwjaarsreceptie, georganiseerd door STEK.
De middag werd geopend door de vice-voorzitter van Dorpsbelang, Krijn de Hamer, en met een toast op het jubileumjaar 2024.
Vervolgens was het woord aan de “commissie 75 jaar Kraggenburg”. Met een film presenteerden alle subcommissies hun activiteit in het kader van 75 jaar Kraggenburg. Het belooft een mooi jubileumjaar te worden met zeer verschillende activiteiten. Zie ook de kalender die huis aan huis is verspreid, of lees hem hier. De Feestcommissie had burgemeester Roger de Groot uitgenodigd om de vlag van Kraggenburg te presenteren. De Feestcommissie had 3 ontwerpen laten maken, die de aan het publiek zijn getoond. De aanwezigen konden vervolgens stemmen welk ontwerp de Kraggenburg vlag moet worden. De keuze was overduidelijk en de foto toont het winnende ontwerp. Komende tijd zal de Feestcommissie meer informatie geven over deze vlag en de mogelijkheid om hem aan te schaffen.
Deze gezellige nieuwjaarsreceptie kende verder bekende punten. De Feestcommissie presenteerde kort de feestweek die is van maandag 6 mei t/m zondag 12 mei en met op 9 en 10 mei de Revu van Kraggenburg. Het bloemetje was postuum voor de heer Cees Meijs. De Zotte Leeuwkes presenteerden hun nieuwe prins Carnaval, prins Pietza.
Dit jaar werden jeugdspelers van FC Kraggenburg in het zonnetje gezet omdat zij samen een groot bedrag voor de voetbalvereniging bijeen hebben gebracht via de Grote Clubactie.
In een aangename sfeer en met nog een hapje van STEK konden jong en oud elkaar bijpraten en eindigde de nieuwjaarsreceptie rond 20.00 uur.

Nieuwjaarsreceptie 2024

Het nieuwe jaar 2024 en ook 75 jaar Kraggenburg, is gestart met een Oud & Nieuw feest. Jeugd druppelde na 22.00 de feesttent binnen. In een gezellige sfeer met o.a. muziekbingo is samen het oude jaar uitgeluid en geproost op het nieuwe jaar. Na twaalven kwamen veel Kraggenburgers naar de feesttent voor de vuurwerkshow. Onder genot van muziek en een drankje werd samen de eerste uren van dit jubileumjaar gevierd en om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Aanstaande zaterdag 6 januari is ook de traditionele Nieuwjaarsreceptie voor het hele dorp, aanvang 16.00 uur, in 't Klokhuis.

Vuurwerk 3 2023